Žuti trougao

Google – Mesto neograničenih mogućnosti

 „Sigurna sam da u ovom trenutku svi koji čitate ovaj članak ste upoznati sa Google kompanijom. Kompanija koja služi za pretraživanje, internet reklamiranje i internetsko skladištenje podataka. Brzi razvoj kompanije doprineo je tome da se spisak Google partnerskih kompanija i mogućnosti koje nudi ubrzano raste. Google ima poseban značaj za unapređenje biznisa. U daljem tekstu, saznaćete koje Vam to sve mogućnosti nudi za unapređenje poslovanja.

Crni trougao

Google pretraživač

Svakodnevno, čovek makar jednom u toku dana posegne na Google pretraživač. Bilo da mu je potrebna neka informacija, proizvod ili usluga, obratiće se svom dobro poznatom sveznalici, Google pretraživaču. Iako postoje i drugi pretraživači, više od 90% svetske populacije upotrebljava baš ovaj. Zašto je to tako? Jednostavno, zbog svoje lakoće korišćenja, brzine, pouzdanosti i davanjem relevantnih rezultata, postao je sinonim za sve internet pretraživače. Kada unesete nešto u polje pretrage, samo jednim klikom na enter za nekoliko trenutaka dobijate rezultate. Njihov broj je često neverovatan i za izgovoriti, jer se radi o višecifrenim brojevima rezultata pretrage. Ukoliko se pitate na koji način se rezultati prikazuju, reći ću Vam. Google se služi analitikom na osnovu koje ”rangira sadržaj” i odlučuje koji od njih će se naći na vrhu liste rezultata pretrage, a koji na dnu.

Google
Žuti trougao

Zašto je važno biti među prvima?

Google on phone

Statistika pokazuje da prosečan čovek prilikom pretraživanja pogleda prve 2-3 stranice rezultata pretrage. Prosto rečeno, ono što se nalazi na narednim stranicama, kao i da ne postoji. Zbog toga je važno da se naš sadržaj nađe na početku, ako ne na prvoj stranici, ali makar u prvih 30 rezultata. Rekli smo da se Google služi analitikom na osnovu koje analizira naš sadržaj i kotira nas visoko na listi pretrage ili suprotno od toga. Da bi vas Google visoko kotirao, najčešće upotrebljavane opcije su SEO optimizacija Vašeg Web sajta, stranice ili posta, ili Google Ads – plaćeno reklamiranje. 

Google ti nudi mogućnost da budeš uvek korak ispred konkurencije.

Crni trougao

SEO

SEO služi za optimizaciju Web sajtova, stranica ili postova. Zašto je optimizacija važan korak? Pri kreiranju web sajtova, možda imate savršen proizvod, uslugu ili pak blog, ali često niste svesni određenih sitnica koje Vam mogu pomoći da Vaš sajt bude profesionalniji, samim tim i posećeniji. Zamislimo SEO optimizaciju kao spisak ”puškica” kojima se služe profesionalci kako bi ih Google visoko kotirao. SEO optimizacijom, ne samo da Vam se ukazuje mogućnost da Vaš sadržaj bude među prvima na pretraživaču, već samim tim omogućava da široka publika lakše i brže sazna za Vas. Što više ljudi poseti Vaš sajt, šanse za nove klijente srazmerno rastu, pa je samim tim i uspeh zagarantovan. Optimizovani Web sajtovi će uvek biti korak ispred onih koji nisu, zapamtite.

seo
Žuti trougao

Google Ads – internet oglašavanje

Google ads

Ne postoji čarobni štapić za uspeh.

Znanje, kontinuirani rad i disciplina su ključni.

Zato, ne očekujte čuda, stvorite ih!

Osim dobro odrađene SEO optimizacije vašeg Web sajta, nudi Vam se još jedna mogućnost da se nađete ispred Vaše konkurencije. To je Google oglašavanje, odnosno primena plaćenih reklama na Google-u. Pomislićete, čim je to reklama, mora da je samo marketinški mamac i da će skupo da Vas košta. Mamac jeste, u pravu ste, ali ne za Vas već za Vaše buduće klijente, koji će baš pomoću tog marketinškog trika u sve većem broju da posete Vaš sajt. A cena? Oglašavanje nije besplatno, u pravu ste. Ali verujte, u biznisu je često potrebno investirati u nešto, kako bi Vam se višestruko vratilo. Davno prošlo vreme je kada smo lepili plakate i delili flajere kako bismo informisali što više ljudi. Danas, imamo internet, pa hajde onda da maksimalno iskoristimo njegove bezgranične mogućnosti.

Benefiti Google oglašavanja su brojni, a rezultati se brzo primećuju. Ukoliko u polje pretraživača ukucate nešto, najčešće će prvi rezultati biti upravo plaćene reklame, o kojima govorimo. Pošto se nameću kao prvih 3 do 5 rezultata, male su šanse da neko ne klikne na njih, zar ne? Ali to nije sve. Osim na Google pretraživaču, vaše reklame se mogu pojaviti i na određenim sajtovima u vidu banera, ili pak na YouTube-u. Prosto rečeno, Vaše reklame mogu biti prisutne svuda po internetu, mameći nove klijente što za Vas može biti svakako samo veliki plus. Fascinantno, za samo malo Vašeg truda i ulaganja u razvoj Vašeg biznisa, Google će doslovno raditi za Vas.“

Danijela Budimlija, polaznik Angie Digital akademije