Žuti trougao

Šta je SEO optimizacija?

SEO optimizacija

 

 „Ako vam je SEO optimizacija nepoznat pojam, sigurno ste upravo postavili ovo pitanje. Za početak, šapnuću vam da se odgovor krije baš u vašim svakodnevnim internet ”koracima”.

Po definiciji ”SEO optimizacija” je – search engine optimization, što u prevodu znači: optimizacija za pretraživače. Jednostavnije, ”Postoji li, ako nije na prvoj stranici Googla?” Pa, zapravo, ne postoji. Evo i zašto…

Kada ste pretraživali neki pojam na Googlu, koliko puta ste došli do druge stranice? Jednom, ili ni jednom? Hm, to znači da samo prva strana drži pažnju današnjih korisnika interneta. Ti korisnici mogu biti istraživači, potencijalni kupci, korisnici usluga, ili samo oni radoznali, koji žele da saznaju nešto novo. Ko god kucao u dobropoznato polje ”search”, male su šanse da ga radozlanost povede dalje od prve, a maksimalno druge stranice. Baš zato je bitno biti na onoj prvoj. Na trećoj slobodno možete sakriti i ušteđevinu, neće je niko pronaći. 😉

Crni trougao

Kako biti lice sa naslovnice?

Google je danas najpoželjnija naslovna strana. Odavno su tradicionalni mediji izgubili svoju dominaciju, a digitalna prisutnost preuzela glavnu ulogu. Biti među prvim rezultatima na Googlu danas je bitno, kao što je nekada bilo poslati poruku i osmjehnuti se sa naslovne nekog poznatog magazina.

Postoje tri načina, da se pojavite na prvoj stranici:

 1. Jednostavno, platite za svoju reklamu!
 2. Napišite tekst koji će postati viralan. Predstavite neku inovaciju. Budite prvi koji dijele bitnu informaciju.
 3. Uradite dobru SEO optimizaciju.
SEO Optimizacija posta
Crni trougao

Bitni koraci za SEO

Na svom sajtu možete optimizovati svaki sadržaj. Dakle, sve što dodate na vaš sajt, može biti dobro SEO optimizovano. Pod tim se podrazumijeva da:

 • Vaš tekst ima najmanje 300 riječi. Tako će ga Google smatrati bitnim, i kroz takav tekst je lakše dati potpune informacije ili odgovore. Optimalno je 500- 700 riječi.
 • Neka u vašem tekstu budu 2- 3 fotografije. Osim što će dati bolji vizuelni doživljaj, tako će dobiti mjesto i u pretrazi po fotografijama.
 • Bilo bi dobro dodati i bar jedan video.
 • Dodajte obavezno jednu kategoriju tekstu.
 • Vaš post mora imati najmanje šest tagova, koji će ga dobro odrediti.
 • Post mora imati glavnu fotografiju (featured photo).
 • Koristite ključne riječi. Neka se ključna fraza ponovi bar dva puta.
 • Dodajte alternativni tekst na fotografijama koje koristite.
 • Povežite slične postove. Neke korisnici lako pronađu sličan sadržaj na vašem, ali i na drugim sajtovima.

Savremeno doba je vrijeme kada je marketing skoro u potpunosti izgubio svoj tradicionalni izgled. Danas je sve dobilo novu, digitalnu formu, a samim tim i promijenilo mjesto za oglašavanje. Današnji kupci, korisnici ili potrošači najviše vremena provode na internetu, zato je bitno tamo uhvatiti njihovu pažnju.

Nadam se da sam vam približila značaj SEO optimizacije. Jasno vam je da je to nerazdvojivi dio digitalnog marketinga, i neophodan segment uspješnog poslovanja. Zato birajte da vaši sadržaji budu dobro optimizovani.

SEO
Crni trougao

SEO – Dvije dobre vijesti!

  • Danas možete koristiti usluge stručnjaka, koji će za vas optimizovati vaše sadržaje i tako vas učiniti vidljivim korisnicima pretraživača.
  • Kao što vidite SEO optimizacija je usluga kao i svaka druga, dakle – plaća se. Ako dobro usvojite znanje iz ove oblasti, možete otvorite nove poslovne prilike i raditi optimizaciju sajtova, onima koji su svjesni značaja digitalnog marketinga. Činjenica je da na našem prostoru ima kvalitetnog sadržaja, ali nažalost veliki dio nema dobru optimizaciju i tako ostaje zatrpan i zanemaren na tim ”tako dalekim” stranicama Googla.“

  Moja Muzika