Žuti trougao

Zaštita dece na internetu

WordPress

 

 

„Zaštita dece na internetu postaje imperativ i deo naše svakodnevice. Svako doba sa sobom nosi nove izazove, poteškoće ili olakšice. Ono što se danas smatra normalnim do pre koju godinu nije ni postojalo. Tehnologija napreduje sve brže i brže. Ne stignemo ni da se adaptiramo na neke nove stvari, a ono već došlo vreme za promene i još novije momente. Ukoliko nisi u korak sa tehnologijom smatra se da si nepismen. 

Dolazi se do pitanja kako vaspitati današnju decu? Kako ih vaspitati i zaštititi u ovoj “Eri velikih podataka”?

Za početak treba navesti nekoliko osnovnih pravila vaspitanja dece koja su bila i koja će uvek ostati na snazi, ma koliko brzo tehnologija napredovala i vreme se menjalo. Okolina u kojoj dete odrasta u prve tri godine života presudne su za njegov celokupni razvoj. Sa detetom treba raditi od prvog dana rođenja. Do pete godine se formira detetov karakter. Jako je bitno uspostaviti dobru komunikaciju sa svojim detetom, ostvariti poverenje I naravno pružati mu bezgraničnu ljubav.

Međutim, u današnje vreme, zbog brzog načina života roditelji često nemaju vremena da se u potpunosti posvete svom detetu pa kako bi im skrenuli pažnju sa plakanja i vrištanja daju im telefon u ruke i sebi kupe malo vremena. I tako današnja deca već sa manje od godinu dana znaju da drže telefon u rukama, da gledaju crtaće na Youtube, pa čak i sami da menjaju kanale koji im se ne dopadaju. Prema istraživanjima, deci mlađoj od 2 godine ne treba telefon davati uopšte. 

WordPress na delu
zaštita dece na internetu

Ona od samog rođenja idu u korak sa tehnologijom. I na koji način sad roditelji da isprate šta to njihovo dete radi na internetu ukoliko i oni sami ne prate trendove. Roditelji prvenstveno imaju obavezu da u današnje vreme budu digitalno pismeni. Nekad je to bio luksuz ili nečija karijera ali danas je to obaveza svih ljudi, a pogotovo roditelja jer činjenica je da su deca uronjena u digitalnu kulturu od najranijeg uzrasta i digitalno pismenija od odraslih. 

Internet je pozitivno i inspirativno mesto koje nam pruža brojne mogućnosti, međutim, njegovo korišćenje nosi sa sobom i izvesne rizike.

Crni trougao

Mogućnosti koje internet pruža deci

 • Učenje i sticanje različitih veština uz pomoć tehnologije
 • Zabava, igra
 • Pronalaženje praktičnih i zanimljivih informacija
 • Kreiranje i razmena različitih sadržaja u digitalnom formatu
 • Razvijanje ličnih talenata, interesovanja i rad na sebi.

zaštita dece na internetu
zaštita dece na internetu
Crni trougao

Potencijalni rizici na internetu

 

 • Prekomerno korišćenje i zavisnost od interneta
 • Trošenje novca
 • Izloženost digitalnom nasilju
 • Kontakti sa osobama koje koriste internet sa ciljem zloupotrebe ili seksualnog uznemiravanja dece
 • Zloupotreba ličnih podataka, lažno predstavljanje, prevare ili podvale putem interneta
 • Izloženost netačnim i nepouzdanim informacijama
 • Izloženost štetnim i uzrasno neprimerenim sadržajima (predrasude, govor mržnje, nasilje, pornografski sadržaj).
Crni trougao

Savet za roditelje

Zato roditelji, birajte kvalitetne digitalne sadržaje koji su namenjeni deci. Pre preuzimanja neke aplikacije ili igrice sa interneta proverite da li je ona primerena uzrastu deteta. Testirajte aplikacije, pregledajte digitalne sadržaje pre nego što dete počne da ih koristi. Birajte edukativne sadržaje koji podstiču dečji intelektualni, socijalno-emocionalni i jezički razvoj.

Porodice bi trebalo da odrede prva kućna pravila o korišćenju računara. Preporučuje se da roditelji i deca zajedno odrede pravila za korišćenje Interneta, ali i da ih promene kada deca porastu.

 • Pričajte otvoreno sa vašom decom o njihovim online aktivnostima. Uvek pratite njihove aktivnosti na internetu.
 • Redovno proveravajte history kod dece dok i sami ne otkriju kako se history briše.
 • Budite upućeni u sve njihove online prijatelje jer je puno internet predatora i pedofila koji mogu decu da ucenjuju i uznemiravaju.
 • Ukoliko vaše dete ima profil na društvenim mrežama, obavezno ga uputite da ne deli previše informacija i kakve sve posledice mogu da budu ukoliko previše informacija podeli na internetu.
 • Naučite vaše dete da ne deli trenutnu lokaciju, da prijavi neprikladan saržaj ili uznemirujuće komentare, da blokira profile koji uznemiravaju i sve informacije da zadrži privatno.
 • Pratite koliko vaše dete dnevno provodi vremena na internetu. Previše vremena provedeno na internetu ne donosi dobre rezultate.

 • I na samom kraju, pričajte sa vašim detetom o internet predatorima. Uputite ih što ranije u sve opasnosti koje vrebaju online. To je isto kao i kad su nas naše majke upozoravale da na ulici ne uzimamo ništa od nepoznatih ljudi. Pričajte sa vašim detetom. Ostvarite dobru komunikaciju i steknite poverenje vašeg deteta, da ukoliko vam se dete nađe u nezgodnoj situaciji, zna da može da vam se poveri i da zajedno rešite problem.
Crni trougao

Zaključak

Roditelji decu od samog početka treba da edukuju i digitalno usmeravaju, tako da kako budu rasla mogu i sama da procene šta je dobar sadržaj a šta loš i da se u nekim situacijama i sama zaštite od digitalnih predatora i cyberbullying-a jer će uz dugogodišnji rad na internetu uz svoje roditelje imati dovoljno predznanja da se suoče sa ozbiljnijim problemima u budućnosti.

Srđan Pajić, polaznik Eduka Plus akademije

Moja Muzika