office@angiedigital.com

Prijavi se za naredni BESPLATNI promo čas OVDE.

Psihologija boja u potrošačkom društvu, marketingu i prodaji

Sigurno ste primetili da su akcije u trgovinama često obeležene žutom, narandžastom ili crvenom bojom. Ove boje su neizbežne kada su u pitanju natpisi koji privlače pažnju kupaca. 

Ali zašto su baš ove boje toliko popularne i koliko su zaista efikasne? U ovom članku, istražićemo razloge iza ove prakse, njenu efikasnost, kao i razumevanje nauke koja se zove – psihologija boja.

Psihologija boja ANgie Digital

Ako uzmemo u obzir da je svaki Homo sapiens sapiens (današnji čovek) prvenstveno emocionalno, a onda i vizuelno biće, jasno nam je da je čitava filozofija potrošačkog društva koje je usmerilo svoje norme i ponašanje kroz konzumaciju dobara i usluga, definisana upravo kroz emocije. Zašto bismo išta kupili ako nemamo emociju prema tome, ne kupujemo zato što nam se kaže, već zato što “osećamo nešto” prema tome? 

Svaka boja izaziva određene emocije, zato i nije čudo što se na psihologiju boja i spoznaju delovanja boja na ljudsko ponašanje tako mnogo priča u poslednjih par decenija. Zato ljudi koji se bave dizajnom, marketingom, brendiranjem i prodajom moraju da se upoznaju sa emocijama koje boje bude, sa navikama svojih potrošača, fontovima, savremenim prodajnim tehnikama i alatima, itd. Ogradiću se da se reakcije na boje uglavnom razlikuju kod pola, kulture, godina (starosne dobi), ali je mozak Homo Sapiens Sapiensa isti u svakom delu planete Zemlje.

Evo i primera:

1. Različite kulture mogu različito reagovati na boje. Na primer, crvena boja u Kini simbolizuje sreću i prosperitet, dok u nekim zapadnim kulturama može simbolizovati opasnost.

  1. U digitalnom marketingu, boje se koriste na sličan način kao i u fizičkim prodavnicama. Dugmad za „kupovinu“ ili „prijavu“ često su crvene ili narandžaste boje kako bi se podstakla hitna akcija (tzv. Pozivi na akciju, call to action).

Upotreba jarkih boja (aktivnih boja) za isticanje akcija datira još iz sredine 20. veka kada su marketinški stručnjaci počeli da istražuju psihologiju boja. Kako je marketing evoluirao, tako su se ove tehnike sve više usavršavale. Danas su ove boje standard u industriji zbog dokazane efikasnosti u privlačenju pažnje i podsticanju kupaca na akciju.

Zašto su akcije u trgovinama obeležene žutom, narandžastom i crvenom bojom?

Sama definicija žute boje je takva da je to boja Sunca, a svi mi Zemljani smo kao suncokreti – okrećemo se oko njega i mnogo volimo kada ono grane i obasja nam srca i lica, zato je žuta boja sreće. Hajmo da se zapitamo, zašto su prsluci za spasavanje na brodovima i čamcima uvek žute, a ne recimo ljubičaste boje? Crvena, žuta i plava su tri osnovne (primarne) boje od kojih sve kreće. Crvena je prva boja koju ljudsko oko vidi (na rođenju) pa ona nekako budi u nama i najjače i najbolje (ali i najgore emocije). Žuta boja koja je isto tako primarna boja, ona se najbrže uočava perifernim vidom pa je potpuno logično da ćemo ako dođe do brodoloma prvo videti nešto žuto, kao što je prsluk za spasavanje. Zato su i saobraćajni znakovi, putokazi uglavnom u žuto-crnoj kombinaciji ili crveno, belo, crnoj boji. Ova boja se često povezuje sa srećom, energijom i optimizmom. Lako se uočava, čak i iz daljine, što je čini idealnom za privlačenje pažnje.

Zato brendovi koriste psihologiju žute boje da lako privuku potrošače u svoje radnje jer žuta u svojoj biti izaziva toplinu, vedrinu ali i privlači dosta pažnje, koristi se za podizanje samopouzdanja. Mnogi brendovi koriste jednu od najidealnijih kombinacija: žutu i crnu da ostave upečatljivost i prepoznatljivost. Ali, kako ja kažem već svojim polaznicima na edukaciji: “Svaka boja je kao lek, a znamo da lekovi imaju i svoje nus-pojave i kontraindikacije”. Ne smemo preterivati sa bojama, pogotovo ne sa žutom jer ako nema balansa i mere onda je žuta kontraproduktivna i preteška za gledanje ali i prejeftina tehnika da se poveća prodaja u radnjama. 

Psihologija boja Angie Digital

Zašto narandžasta boja: Iako je to sekundarna boja, nastaje iz kombinacije najveće energije koju nosi crvena boja i žuta (koja izaiza sreću). Ova boja podstiče osećaj entuzijazma i hitnosti, što može motivisati kupce da odmah reaguju na promotivne ponude. 

Zašto crvena boja: Zato jer je najintenzivnija boja u spektru, primarna boja, crvena izaziva osećaj hitnosti i uzbuđenja. Ona može povećati srčani ritam i stvori osećaj hitnosti i uzbuđenja, što je idealno za akcije i rasprodaje. Ona povećava apetit (nije čokoladica KitKat za džabe crvene boje) ali kako je svaka boja kao lek, nus-pojava je podsticanje agresije i nelagodnost. Zato sledeći put kada posegnete za nekim slatkišem sa rafinisanim šećerom, prvo se zapitajte da li ste okruženi nekom pink bojom ili crvenom, jer one imaju zadatak da povećaju želju za konzumacijom hrane i slatkiša. Zato se uvek sa crvenom inicira impulsivnija kupovina, ali i ljubav, zar ne? Crvena je i boja upozorenja i opasnosti (obaveštenja o opasnim proizvodima).

Studije su pokazale da ove boje zaista povećavaju verovatnoću da će kupci primetiti i reagovati na promotivne ponude. Njihova upotreba može značajno povećati prodaju tokom promotivnih perioda.

Da li svi koriste samo aktivne boje: crvena, žuta, narandžasta, roze za privlačenje pažnje?

Iako su žuta, narandžasta i crvena najčešće korišćene boje za isticanje akcija, nisu jedine koje se koriste. U zavisnosti od brenda i ciljane publike, neke trgovine koriste i druge boje (u manjoj meri):

 1. Plava boja – Povezuje se sa poverenjem (lojalnost), stabilnošću i smirenošću. Iako se ređe koristi za akcije, može biti efikasna u specifičnim kontekstima, posebno kod brendova koji žele da izgrade dugoročno poverenje. Ako je u pitanju hrana i apetit nikako nije preporuka da se koristi zelena i plava jer su to opozitne (pasivne) boje crvenoj i narandžastoj.

2. Zelena boja – Simbolizuje svežinu, rast i ekološku svest. Trgovine koje prodaju ekološke proizvode ili žele da istaknu svežinu svojih proizvoda, često koriste zelenu boju.

3. Ljubičasta boja – Povezuje se sa luksuzom i kvalitetom. Može se koristiti za promocije luksuznih proizvoda ili posebnih (ekskluzivnih)  ponuda.

Rezime

Psihologija boja Angie Digital

Žuta, narandžasta i crvena boja nisu slučajno najčešće korišćene za isticanje akcija u trgovinama. Njihova psihološka moć da privuku pažnju i podstaknu akciju čini ih izuzetno efikasnim alatima u marketingu. Iako postoje i druge boje koje se mogu koristiti, ove tri ostaju najpopularnije zbog svoje dokazane efikasnosti. Kako se tržište razvija, tako se razvijaju i strategije korišćenja boja, ali osnovni principi ostaju isti (za sada).

Ako ste vlasnik trgovine ili se bavite marketingom, razumevanje psihologije boja može vam pomoći da bolje iskoristite potencijal vaših promotivnih kampanja. Uvek imajte na umu vašu ciljanu publiku i prilagodite boje kako biste postigli maksimalni efekat.