man i yellow jacket standing in the forest

 Landing Page – Uvod

Landing Page – Potraga. Postoje li digitalna bespuća? Svakako. Mogu li nam se dogoditi digitalna lutanja? Opet pozitivan odgovor. Zalutati u digitalnoj šumi, gustoj i divljoj, postala je svakodnevnica. Kako je znatiželja iskonsko osećanje, za očekivati je, grabiti u nepoznato, ne ostavljajući obeležene znakove i orijentire za siguran digitalni povratak.

Zamislite, da ste se izgubili u jednoj takvoj šumi. Taman kada je panika počela da preovladava, ugledate, kroz drvored, jedan poveći proplanak i na njemu čistinu. Onog momenta kada ste stupili na taj prirodni beleg, sve vidite i sve vam postaje jasno. Ugledate izlaz i put do njega.

Landing Page je taj proplanak, ta čistina, ta nabujala livada. Odatle puca web pogled kakav do sada niste imali priliku da vidite, a ujedno to je osmatračnica sa koje se vidi spasonosni put.

Landing Page ili stranica je najvažnija stranica našeg web sajta. Njena važnost se ogleda u nekoliko stavki, što vizuelnih i estetskih, tehničkih, a posebno stavki koje se tiču pragmatičnosti, delotvornosti i učinkovitosti. Onda možemo slobodno reći, da je u zavisnosti od delatnosti i teme kojom se ceo web sajt bavi, Landing Page je najlepša i najsvrsishodnija stranica.

Važnost Landing Page se ogleda u činjenici da korisnik ili posetilac nešto traži, ima potrebu za rešenjem nekog svog problema. Zatim on to na Vašoj lending stranici pronalazi, što nam dokazuje da je lending stranica apsolutno pravo mesto za taj upit, prezentovano u pravom trenutku. Kada pronadje neophodne informacije i stekne dovoljno poverenja, korisnik iskoristivši poziv na akciju naše lending stranice, postaje potencijalni klijent.

Teme i delatnosti kojima se bave web sajtovi su različite i mnogobrojne. No, bez obzira na taj širok dijapazon tematike, Landig Page ostaje u krupnom planu, u samom centru fokusa gde ćemo mudro i odlučno navoditi naše posetioce.

devojka u crnoj košulji i bež džemperu se smeje

Možemo reći da se struktura Landing Page-a neznatno menja, posmatrajući raznorodne vrste delatnosti i poslovnih aktivnosti, ali podvlačimo reč neznatno, što znači struktura je sledeća:

  • Naslov i podnaslovi moraju biti kratki i efektni, usko povezani sa temom, često u obliku pitanja. Naslov je smernica, putokaz, davanje nade koja se u sadržaju uobliči
  • Sadržaj mora izgledati besprekorno, kako gramatički, tako i suštinski. Sadržaj je nudjenje rešenja, na najkoncizniji, praktičniji i najpovoljniji način
  • Sadržaj takodje mogu sačinjavati i postupci deljenja poverenja, komentari i review stalnih kupaca, klijenata, partnera, kooperativnih firmi i udruženja
  • Reči u sadržaju i na pozivima za akciju, moraju biti reči koje posetioci najviše vole da vide, a ne reči koje vi najviše preferirate. To su tradicionalne reči, akcija, sniženje, novo, besplatno, kontaktiraj itd
  • Veoma je bitno da se linkovi pametno upotrebljavaju, apsurdno bi bilo odmah sprovesti korisnika negde dalje, a tek je došao na našu Lending stranicu
  • Kompletan vizuelan medijski sadržaj, slike, video, mora biti podredjen uspehu, koji se zove reakcija na poziv za akciju te moraju biti vodič ka tome

Landing Page je uglavnom definisan kao pričanje priče, od početka prema kraju, sa svim elementima, uvod, razrada i zaključak. Dozvolite da odemo korak dalje. Ceo web sajt sa svojim sadržajem je jedna priča. Narativ koji gradi pažnju i podiže pozitivnu tenziju do momenta katarze, odnosno zaključivanja sporazuma. Landing Page je deo te celokupne priče, njen najvažniji deo. Poredjenje sa činovima u dramskom tekstu je veoma prikladno. Landing Page je V čin, razrešenje i odluka.

Otud poredjenje Lending stranice sa proplankom sa početka posta. Sve je kao na dlanu, vidi se šuma gde smo bili, vidi se put kojim ćemo ići dalje. Osećamo se veoma dobro, vreme je i mesto da donesemo odluku. Od zalutalog putnika, do putnika namernika.