Optimizacija sajta

Šta obuhvata optimizacija sajta?

Napravili smo web sajt, dobili smo pozitivne kritike porodice i prijatelja, kolega, učitelja, neposrednog rukovodioca ili kompanije, red je da vidimo šta o tome misli Google, nastupa optimizacija sajta.

Da bi naš web sajt ušao u konkurentsku trku za najboljim mestom, pristupamo radnji poznatoj kao optimizija sajta za pretraživače i korisnike.

Raditi na optimizaciji znači voditi bitku na tri fronta:

 • Tehnički deo optimizacije sajta
 • On-Page SEO
 • Off-Page SEO

 

google text made of m&m sweets

Tehnički deo optimizacije sajta

Podrazumeva da odmah iskoristite pomoć Googla. Koristeći alat Google Search Console bićete u stanju da odmah uočite šta od tehničkih stvari možete, ali i morate poboljšati na web sajtu. Najvažniji primeri su:

On-Page SEO

Obuhvata optimizaciju sajta, tj. svega vidljivog na našim stranicama, postovima, ali i onoga što stoji iza toga, recimo Html tagova. Na šta treba obratiti posebnu pažnju prilikom On-Page optimizacije:

 

Off-Page SEO

Podrazumeva skretanje pažnje na vaš sajt i sadržaj na njemu. Kako se to radi?

 

Tehnički deo – optimizacija sajta

 • Olakšati pauku, botu ili veštačkoj inteligenciji Googla da lakše prepozna kvalitet na Vašem sajtu. Sajt i njegove stranice moraju biti indeksirane, dobro i pregledno organizovane, stranice moraju biti linkovane i moraju imati sitemap, odnosno XML fajl u kojem se nalazi sav sadržaj vašeg sajta. Mapa sajta ili XML fajl je medju prvim stavkama koju proveravaju roboti Googla.
 • txt je fajl, koji baš u ovom obliku morate imati na sajtu, da bi roboti imali uputstvo šta indeksirati na sajtu
 • SSL ili Security Socket Layer je svojevrsna enkripcija i zaštita u komunikaciji izmedju server i pretraživača i predstavlja dodatni oblik sigurnosti u toj komunikaciji. Skoro da se više niko ne oseća sigurnim kad klikne na URL koji ne sadrži slovo S u http://. Ako URL adresa počinje sa https:// znaćete da je obezbedjena SSL sertifikatom i da je bezbedna za upotrebu.
 • Optimizacija sajta za ekrane svih rezolucija je tzv responzivnost. Sajt mora biti optimizovan za ekrane tablet, a posebno za ekrane mobilnih uredjaja.
 • Brzina učitavanja sajta podrazumeva optimizaciju sadržaja, posebno slika na sajtu. Korisnik će Vam dati par sekundi da se sajt otvori pred njegovim očima. Morate biti spremni na to.

On Page SEO

 • Page title ili naslov, naziv stranice ili posta. Ono što roboti proveravaju na prvom mestu je Ime mora sadržati ključnu reč i biti njen sastavni deo. Automatski će to ime tj ključna reč biti uporedjeni sa ukucanim rečima pretrage.
 • Struktura URL adrese znači da se u samoj URL adresi nalazi ključna reč i da adresa bude u neposrednom tematskom dodiru sa sajtom. Takodje je i dužina URL adrese veoma bitna. Ne bi bilo dobro da je predugačka.
 • Naslovi H1,H2… Naslov i podnaslovi su od izuzetnog značaja za optimizaciju. Uz pomoć njih naš sajt biva sortiran na smislene celine, koje je lakše i efikasnije pregledati. Preporuka je da imamo samo jedan glavni H1 naslov u kojem će se sadržati ključna reč, nekoliko H2 naslova, a bar u jednom ključna reč I nekoliko naslova nižeg ranga H3,H4 koji će imati srodne reči u odnosu na ključnu reč.
 • Optimizovanje sadržaja obuhvata sredjivanje sadržaja radi što lakše i efikasnije preglednosti i razumevanja. Text mora biti kvalitetan i jedinstven. Kopiran text sa drugog izvora automatski biva prepoznat i odbačen. Pasusi odvojeni podnaslovima, rečenice kratke. Ključna reč je veoma važna, ali ni sa njom se ne sme preterivati. Koristi se uvek na prirodan način u sadržaju. Dobro bi bilo upotrebiti je u prvih 100 reči texta.
 • Interno linkovanje predstavlja linkove u okviru našeg sajta, koji povezuju jedan deo sajta sa drugim. Interno linkovanje pomaže korisniku da se lakše kreće kroz sajt, a isto važi i za Google.
 • Optimizacija sajta-slike podrazumeva da sve slike iz naše biblioteke optimizujemo, kako po dimenzijama, radi lakšeg i bržeg učitavanja, a takodje slike optimizujemo davajući im title i alt text.
 • Optimizacija za mobilne uredjaje Google je od skora uvek tzv mobile first index, što znači da sadržaj koji nije optimizovan za mobilne uradjaje skoro i nije uzet u razmatranje, što se Googla tiče, tj mnogo će bolje biti rangiran sajt koji je optimizovan za mobilne uredjaje, nego onaj koji to nije.
 • Meta descriptions ili meta opis linka koji je izašao kao rezultat pretrage. Kratko, smisleno, u par rečenica ćemo opisati naš sajt i šta ga razlikuje, izdvaja u odnosu na druge, konkurentske.

Off Page SEO

 • Link building Korisnici do Vas moraju doći nekim putem. Taj put može biti prečica, obilaznica, auto put, makadamski put. Taj put se zove link ili backlink do Vašeg sajta. Morate olakšati i učiniti vidljivim taj put, da bi korisnici što bezbednije i u najkraćem mogućem vremenu došli na destinaciju. Najidealniji su prirodni linkovi, koji prave put do vašeg sajta bez vašeg znanja i aktivnosti. Neko je video sadržaj na vašem sajtu, te je na svom sajtu linkovao vaš i napravio prelep auto put do vašeg sajta. Idealno, ali retko u praksi. Češći su ručno pravljeni linkovi, koji se sastoje od planskih aktivnosti kontaktiranja i ubedjivanja druge strane da postavi vaš link, koji će opet korisnike do vas.
 • Društvene mreže Google ceni svako povećanje saobraćaja prema vašem sajtu, pogotovu ako se vaš brend pominje u pozitivnom kontestu, ako su reviewi dobri kako na recimo Facebooku, a još bolje na Google Reviews.
 • Promocija i rad sa influenserima pronaći osobu od poverenja, sa reputacijom u oblasti o kojoj govori vaš sajt
 • Kreiranje multimedijalnog sadržaja Fotografije, infografici a posebno video sadržaj direktno vas vode do korisnika, naravno uz pomoć društvenih mreža u koje ubrajamo i YouTube, koji je najveći Googlov partner. Optimizovati ovaj sadržaj i predstaviti ga korisniku Google posmatra kao veoma pozitivnu aktivnost i rangira je visoko.

Moja Muzika