Google optimizacija – Gospodin G.

Moramo se pomiriti sa činjenicom da Google nikad neće odati tajnu po kom principu funkcionišu algoritmi za pretraživanje i odabir strana koje će Vam poslati kao odgovor na upit. S toga je Google optimizacija složen proces. Paukovi vodjeni veštačkom inteligencijom kreiraju nepoznate nam putanje po web mreži. Medjutim ono što sigurno znamo je očigledna spremnost Googla da nam pomogne, ukoliko želimo da naš sadržaj SEO optimizujemo, kako za pretraživače, tako i za korisnike. Ta spremnost se ogleda u nizu alata, skoro uvek besplatnih, koje nam Google preporučuje da koristimo.   Posebno da bi lakše shvatili šta je to što nam Google preporučuje da promenimo ili poboljšamo, da bi postigli traženu relevantnosti i popularnosti.

Alati su predvidjeni na različitim nivoima, ispitivanje konkurencije, potom pronalaženje ključnih reči itd. Posebno raduje i ohrabruje činjenica da plarforma za izradu web sajtova, sa najvećim procentom zastupljenosti na svetu, WordPress, ima posebne plug in-ove koji se bave SEO optimizacijom, kako postova, tako i celokupnog sadržaja na stranicama,Yoast Seo.

Da li se magija krije u šeširu?

Ili je magija u madjioničaru i načinu na koji iluziju pretvara u realnost, a možda je magija i trik u percepciji posmatača. Zavisi, bio bi najpošteniji odgovor. Ali trenutno nam je važan šešir iz kojeg bio trebalo da iskoči zeka ili bela golubica, odnosno rezultat trika. U našem slučaju bitan je način pristupa SEO optimizaciji da bi se došlo do rezultata, a to su bolja vidljivost i pozicioniranje na Google search-u.

Beli šešir U belom šeširu Google optimizacije se nalaze stretegije i metode za SEO optimizaciju koje u potpunosti, bez izuzetaka, poštuju pravila koje je propisao Google. U njemu su skoncentrisana pravila za optimizovanje sadržaja sa podjednakom važnošću, kako za pretraživače, tako i za korisnika, zatim u njemu su pravila za pravilno korišćenje ključnih reči, link building, tj. pravilno formiranje mreže linkova, ka ili od sajta, a posebno mreže internih linkova unutar samog sajta i na kraju oblikovanje sadržaja kao najvažnijeg nosioca čitave strukture web predstavljanja pretraživaču, korisnicima i Googlu.

Crni šešir Predpostavljate, suprotno od belog. Samo ovaj kontrast u načinu pristupa SEO optimizaciji, može da Vam apsolutno pokvari planove i osatvi Vaš web sadržaj bez relevantnosti i popularnosti, bez vidljivosti i rangiranja. Varanje Googla ubacivanjem skrivenog teksta, preterivanjem sa ključnim rečima i kreiranje lažnih linkova se sigurno završava neuspehom.

Sivi šešir Bavljenje aktivnostima SEO optimizacije, koje nisu izričito zabranjene, ali nose veliki rizik da budu odbačene, su deo tzv. sive zone optimizacije sadržaja. Danas će Vam rizik možda doneti uspeh, ali je na dugoročne staze, posebno kada je Google u pitanju, apsolutno neprihvatljiv.

Zaključak

Potpuno je jasno, da ako želite da budete prijatelj, saradnik Google-a posebno da imate koristi od Vašeg web sadržaja i Google optimizacije, uvek ćete izabrati Beli šešir. Možemo o veštačkoj inteligenciji raspravljati, može nam se svidjati ili ne, ali je u uglavnom napravljena tako da prepozna svaki oblik prevare i neistinitog predstavljanja. Uostalom to je razlog i zašto je napravljena, osim što treba da nam olakša obimne aktivnosti.

angidigital.com Vam preporučuje i naredni post na ovu temu.

Moja Muzika