Seo optimizacija – Metafora

SEO optimizacija priča počinje tako što je nakon mukotrpnog i višegodišnjeg rada naš književni umetnik, završio pisanje svog prvog umetničkog dela, romana. Ono što je prirodno u ovakvim situacijama, naš pisac je ponudio roman izdavačima. Od nekih je dobio negativan odgovor, od nekolicine nije ni dobio odgovor.Uglavnom je savet bio, da naš mladi umetnik pronadje i angažuje menadžera, odnosno predstavnika za svoje delo. To je jedini pravi način da delo dospe i zadrži se u javnosti, kod čitalaca.

Raspitujući se medju umetničkim svetom, naš junak je došao do imena, gopodin G, najbolji medju najboljima, alfa i omega. Od njega dobija veoma precizna i jasna uputstva. Gospodin G. prihvata izazov, ali i on ima nekoliko uslova, pravila i izmena, koje će pisac morati da učini, da bi se postigao krajnji cilj, a to je opšte zadovoljstvo svih strana. Primenivši sugestije Gospodina G. ubrzo su se izadavači takmičili oko izdavanja romana. Knjiga se nalazila uvek u prvim redova izloga knjižara, a čitaoci su bili ushićeni štivom. Gospodin G. je opet uspeo.

Nadam se da je jasno, ko je ko u ovoj priči. Ali da objasnimo ukratko. Pisac je naš web sadržaj, post ili web sajt. Izdavači su internet pretraživači. Čitaoci su naravno korisnici, kojima će sadržaj biti prezentovan. Na kraju, bolje rečeno na početku svega je Gospodin G. Pogadjate, Google.

SEO optimizacija značenje

SEO ili Search Engine Optimisation možemo definisati kao jedan niz radnji koje se vrše neprekidno, kako bi se obezbedila što bolja vidljivost i pozicija sajta na internet pretraživačima. Kada kažemo niz radnji, aktivnosti, podrazumevamo aktivnosti na samom sajtu, ali i van njega. Bolja vidljivost i pozicija podrazumevaju organski (neplaćeni) rezultat pretrage. A kada kažemo internet pretraživači uvek se pozivamo na najvažniji, najrelevantniji i najdominantniji, Google, tzv. Google search.

U ovom delu je veoma važno napomenuti da se ove neophodne i kontinuirane radnje stalno menjaju i prilagodjavaju trenutnim potrebama korisnika. Očigledno je da se SEO optimizacija mnogo promenila u zadnjih 10 godina, kao što su se promenila pravila igre. Pravila diktira Google, a takodje se promenio pristup krajnjem korisniku. Sve je to zbog toga što se i krajnji korisnik promenio, posebno u pretrazi koju vrši i sadržaju koji mu ju važan.

Postoji jedna veoma skladna, prezicna i sveobuhvatna formulacija: „SEO je umetnost i nauka objavljivanja informacija u formatu koji će uveriti pretraživače da vaš sadržaj zadovoljava potrebe njihovih korisnika za relevantne upite.”. Formulacija poredi SEO sa umetnošću i naukom, a sadašnjost pokazuje da je iskaz veoma istinit.

Kako sve počinje?

Početak se nalazi u prethodnoj rečenici. Korisnik unosi u polju Google search reči pojma koji ga interesuje. To je tzv upit, koji se šalje web serverima koji skupljaju upite i te upite šalju Index serveru. Tu se, možemo reći odigrava najvažniji deo procesa, koji je u najužoj vezi sa SEO optimizacijom, kao glavnom temom.

Index server, naravno da neće, tek kada dobije upit, da jurca po internetu u potrazi za odgovorom na upit, već on to radi mnogo ranije, praveći nama nezamislivo ogromne baze podataka, a na postavljeno pitanje već ima spremljen odgovor, sajt, stranicu itd. Kako to Index server radi? Pomoću “paukova” (crawlers ili spiders) a proces se zove Crawling, Index server neprekidno pretražuje mrežu, unapredjuje svoje algoritme novim filterima, praveći bazu podataka, a traženu informaciju, koju je kao upit zatražio korisnik, šalje Document serveru. Tamo se informacija dopuni svim potrebnim elementima, slike, tekst i kao takva se šalje korisniku. Put koji informacija predje od korisnika, preko data centra, pa se opet vrati korisniku,  iznosi oko 2500 kilometara. Fascinantno.

Naša pravilno uradjena SEO optimizacija sadržaja dolazi do izražaja u krucijalnom momentu, onda kada bi trebalo da budemo izabrani od Index servera i budemo poslati Document serveru. Tada i samo tada, uz ispoštovana pravila algoritma koji nas bira, bićemo u najužem krugu, a zatim prolazimo kroz cilj organskih rezultata, do korisnika.

Moja Muzika

Ostanite uz angiedigital.com, nastavak posta o SEO optimizaciji sledi u sledećem postu.